ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

από 1/1/2017

ΠΡΟΦΙΛ

Γενικά:

Το Αθλητικό Σωματείο Ατόμων με Αναπηρίες «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2012 από μία ομάδα ανθρώπων που ασχολούνται με αθλήματα προσαρμοσμένα σε άτομα με κινητικές αναπηρίες.

Η έλλειψη αντίστοιχων φορέων στην Αχαΐα και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, οδήγησε στην ίδρυση ενός οργανισμού που έχει στόχο να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους συνανθρώπους μας με αναπηρίες και να τους βοηθήσει μέσα από τη σωματική και πνευματική άσκηση να αναδείξουν τις ικανότητές τους, να αγωνισθούν με άμιλλα και αλληλεγγύη με άλλους συναθλητές τους, να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους, να αποκτήσουν εξωστρέφεια και να ενταχθούν μέσα από υγιείς διαδικασίες στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Σκοπός και σημαντικό καθήκον για το σωματείο, είναι να ενημερώνει τους συνανθρώπους μας για την αναπηρία, την αυτόνομη διαβίωση και τον αθλητισμό των ατόμων με αναπηρία μέσα από δράσεις σε σχολεία, με εκδηλώσεις μέσα στην πόλη και ενημερωτικές ημερίδες σε όλη την  Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας.

Το σωματείο έχει τη δυνατότητα να ιδρύει αθλητικά τμήματα για όλα τα Παραολυμπιακά  και Ολυμπιακά αθλήματα και αποτελεί μέλος της Ελληνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΑΟΜ-ΑμεΑ), της Ομοσπονδίας Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο (ΟΣΕΚΑ) και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Σόφτμπολ (ΕΟΣ).

Αθλητικές Δραστηριότητες:

Στο Α.Σ. ΑμεΑ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» αθλούνται και αγωνίζονται αθλητές στα παρακάτω αθλήματα:

  • Αντισφαίριση με Αμαξίδιο (WheelchairTennis)
  • Επιτραπέζια Αντισφαίριση (Table Tennis)
  • Κολύμβηση (Swimming)
  • Τοξοβολία (Archery)
  • Καλαθοσφαίριση με Αμαξίδιο (Wheelchair Basketball)
  • Softball (Τμήμα Μη Αναπήρων Αθλητών)

Στο σωματείο αθλούνται συνολικά 16 αθλητές και αθλήτριες ατομικών αθλημάτων, 15 αθλητές και αθλήτριες στο Τμήμα Καλαθοσφαίρισης με Αμαξίδιο και 20 αθλητές στο Τμήμα Softball. Οι αθλητές προέρχονται από την Πάτρα, το Αίγιο, τον Πύργο, το Μεσολόγγι, το Αγρίνιο και την Αθήνα.

Στο σωματείο απασχολούνται επίσης δύο προπονητές για τα τμήματα Κολύμβησης και Καλαθοσφαίρισης οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά.

Το σωματείο έχει αποκτήσει Ειδική Αθλητική Αναγνώριση από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για το Τμήμα Καλαθοσφαίρισης με Αμαξίδιο, ενώ βρίσκεται σε αντίστοιχη διαδικασία αναγνώρισης για τα Τμήματα της Αντισφαίρισης με Αμαξίδιο, Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης και Κολύμβησης.

Πόροι:

Η λειτουργία του σωματείου στηρίζεται αποκλειστικά στις συνδρομές των μελών του και στις οποιασδήποτε μορφής χορηγίες.

Το σωματείο δεν λαμβάνει καμίας μορφής χρηματοδότηση ή άλλης μορφής επιχορήγηση από  τους αρμόδιους φορείς (Υπουργείο Υγείας, Γ.Γ. Αθλητισμού, ΕΑΟΜ-ΑμεΑ, ΟΣΕΚΑ, ΕΟΣ). 

 

Κοινωνικές Δράσεις:

Πέρα από τις αγωνιστικές του δραστηριότητες το σωματείο έχει πολύ σοβαρή κοινωνική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, πραγματοποιώντας τις παρακάτω ενέργειες και δράσεις :

  • Συνεργασία με την Κλινική Αποκατάστασης Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, για την ψυχολογική στήριξη και βοήθεια στην αποκατάσταση των ασθενών με κάκωση νωτιαίου μυελού:

Αθλητές του σωματείου σε συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό της κλινικής συμμετέχουν στην αποκατάσταση των ασθενών μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα και βιωματικές δράσεις για τους ασθενείς.

Οι αθλητές συμμετέχουν επίσης σε ερευνητικά και μεταπτυχιακά προγράμματα που εκτελεί η κλινική στα πλαίσια του εκπαιδευτικού της έργου.

  • Συνεργασία με το Δήμο της Πάτρας αλλά και άλλους τοπικούς φορείς (πχ. Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, Αθλητικά Σωματεία μη Αναπήρων κλπ.) σε δράσεις σχετικές με την αναπηρία και τον αθλητισμό

Το σωματείο συμμετέχει σε εκδηλώσεις του Δήμου Πάτρας είτε ως εισηγητής σε θέματα που αφορούν τις αρμοδιότητές του, είτε πραγματοποιώντας αγώνες επίδειξης για τα αθλήματα που καλλιεργεί. Συμμετέχει επίσης σε εκπαιδευτικές δράσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών για νεαρούς μαθητές, σχετικά με τη διαφορετικότητα και τον αθλητισμό, παρουσιάζοντας τα αθλήματα και συζητώντας μαζί τους.

Τέλος πολύ συχνά πραγματοποιούνται αγώνες επίδειξης του Τμήματος Καλαθοσφαίρισης με Αμαξίδιο στα ημίχρονα αγώνων ή στα πλαίσια διοργανώσεων σχετικών με το μπάσκετ  στη Δυτική Ελλάδα.

  • Εκπαιδευτικές δράσεις σε σχολεία της Δυτικής Ελλάδας για τον αθλητισμό για άτομα με αναπηρία και ενημέρωση-συζήτηση με τους μαθητές για θέματα σχετικά με την αναπηρία.

Το σωματείο σε τακτική βάση επισκέπτεται σχολεία όλων των βαθμίδων (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια & Ειδικά Σχολεία) και σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό προσωπικό, παρουσιάζει τα αθλήματα που καλλιεργεί, με παρουσιάσεις από τους ίδιους τους αθλητές του σε πραγματικές συνθήκες. Έτσι διοργανώνονται αγώνες  επίδειξης, στους οποίους εάν το επιτρέπουν οι συνθήκες, συμμετέχουν και οι ίδιοι οι μαθητές. Στη συνέχεια ακολουθεί ανοιχτή συζήτηση σχετικά με την αναπηρία και τον αθλητισμό, αλλά και την κοινωνία.

  • Διοργάνωση εκδηλώσεων στα πλαίσια των εορτασμών της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου) και της Παγκόσμιας Ημέρας Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού (5 Σεπτεμβρίου).

Το σωματείο πραγματοποιεί εκδηλώσεις στο κέντρο της Πάτρας σε συνεργασία με και με άλλους φορείς (Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, Θεατρική Σχολή ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας), στα πλαίσια των εορτασμών της 3ης Δεκεμβρίου για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Με την ευκαιρία του εορτασμού γίνονται δράσεις σχετικές με την αναπηρία για μικρούς και μεγάλους, ενώ στα πλαίσια των εκδηλώσεων αυτών έχουν γίνει ανοικτές για το κοινό συναυλίες στο κέντρο της Πάτρας.

Τον Σεπτέμβριο του 2016, πραγματοποιήθηκε μεγάλη εκδήλωση και ανοικτή συναυλία στα πλαίσια των εορτασμών για την 1η Παγκόσμια Ημέρα Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού σε συνεργασία με την Κλινική Αποκατάστασης Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού του Π.Γ.Ν. Πατρών και την υποστήριξη της ISCoS (International Spinal Cord Society).

info@hephaestus-sc.gr

Τηλέφωνα 1) 6972816883 και 2) 6973020167

Διεύθυνση

Χαρίλαου Τρικούπη 26Α
Χαρίλαου Τρικούπη 26Α
Πάτρα, Αχαΐα
Πάτρα, Αχαΐα
26222
262 22

Χώροι Άθλησης

Παμπελοποννησιακό Στάδιο
Παμπελοποννησιακό Στάδιο
Αίθουσα ΗΦΑΙΣΤΟΣ
Αίθουσα Α.Σ. ΑμεΑ ΗΦΑΙΣΤΟΣ
Blank
_______________________________
Κλειστό δημοτικό γήπεδο Ροϊτίκων
Kλειστό δημοτικό γήπεδο Ροϊτίκων

Ώρες Προπονήσεων

Monday - Friday
Καθημερινά σύμφωνα με το ωράριο του σταδίου
09:00 - 21:00
09:00 - 21:00
Blank
_______________________________________
Δευτέρα & Πέμπτη
Δευτέρα & Πέμπτη
17:00 - 18:30
17:00 - 18:30