Παγκόσμια ημέρα Ατόμων ΜΕ Αναπηρία

Μπορεί η λέξη «προσβασιμότητα» να έχει ταυτιστεί με τα ανάπηρα άτομα για τα οποία πράγματι αποτελεί την ικανή και αναγκαία συνθήκη αυτόνομης, ασφαλούς και αξιοπρεπούς διαβίωσης αλλά η προσβασιμότητα είναι κάτι που αφορά όλους, κυρίως γιατί  η αναπηρία μπορεί να αγγίξει τον καθένα σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής του, μόνιμα ή προσωρινά. Επίσης διευκολύνει τη ζωή των εμποδιζόμενων ατόμων στον αστικό ιστό όπως π.χ. τις εγκύους , τους ηλικιωμένους, τους γονείς με μωρά κλπ.

 

Όσον αφορά την Πάτρα η τοποθεσία της πόλης στους πρόποδες του βουνού απαιτεί μεγάλη φροντίδα  στον πολεοδομικό σχεδιασμό ώστε να υπάρξει  πρόσβαση στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον, στις δομές υγείας και πρόνοιας , στις εκπαιδευτικές δομές και φυσικά στους χώρους εργασίας και ψυχαγωγίας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη συνέχειας (continuity) των προσβάσιμων υποδομών. Οι όποιες «αλυσίδες» ή δίκτυα προσβάσιμων υποδομών υπάρχουν στην πόλη διακόπτονται είτε από τις σκάλες που ενώνουν τους λόφους της πόλης με την παραθαλάσσια μεριά της, είτε από απαρχαιωμένες υποδομές που εξυπηρετούσαν την εμπορική δραστηριότητα της πόλης τον προηγούμενο αιώνα (π.χ. παλιό Λιμάνι, γραμμές του τρένου). Αυτό συμπληρώνεται σε μεγάλο βαθμό από την ανυπαρξία προσβάσιμων ΜΜΜ μέσα στην πόλη. Εδώ να σημειώσουμε πως το αστικό ΚΤΕΛ της Πάτρας έχει τον πιο απαρχαιωμένο στόλο που μπορείς να συναντήσεις στα βαλκάνια πιθανότατα, ενώ στο προαστιακό τρένο που εξυπηρετεί περιορισμένο αριθμό πληθυσμού  υπάρχει μια υποτυπώδης προσπάθεια προσβασιμότητας.

Μια ακόμα πληγή είναι η συνέπεια στην τακτική συντήρηση, ώστε να εξασφαλίζεται η αδιάκοπη και ασφαλής λειτουργία προσβάσιμων αλυσίδων και δικτύων. Αν και φαίνεται να υπάρχει μια κάποια φροντίδα σε αυτόν τον τομέα , όπως έγινε πρόσφατα στην παραλιακή Ηρώων Πολυτεχνείου από τα συνεργεία των υπαλλήλων του Δήμου Πατρέων, παράλληλα με τις εργασίες για τον ποδηλατόδρομο. Και από τα εργολαβικά συνεργεία της περιφέρειας δυτικής Ελλάδας στην περίπτωση της ανάπλασης της βόρειας εισόδου της Πάτρας, εντούτοις οι υποδομές φθείρονται κυρίως από την κακή νοοτροπία των συμπολιτών μας αφού θεωρούν σκόπιμο να σταθμεύουν και  παρκάρουν τα οχήματα τους πάνω σε ράμπες , πεζοδρόμια και διαβάσεις.

Έτσι ερχόμαστε στο μεγάλο ζήτημα της προσβασιμότητας που έχει να κάνει με την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες .Η πρόβλεψη για  προσβασιμότητα σε καταστήματα και γραφεία είναι πρακτικά ανύπαρκτη αφού αυτή βαραίνει τον εκάστοτε ιδιώτη που προσφέρει αγαθά ή υπηρεσίες, έτσι την μερίδα του λέοντος από την αγοραστική δυνατότητα των αναπήρων την απολαμβάνουν τα μεγάλα πολυκαταστήματα. Η συνεισφορά των τοπικών και περιφερειακών αρχών  περιορίζεται στον ρόλο  ελεγκτή για την τήρηση των πολεοδομικών κανονισμών και προφανώς αδυνατεί να τον υποστηρίξει κι ας του έχουν δοθεί τα κατάλληλα εργαλεία και οι οδηγίες  από διεθνές και ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Η ανικανότητα των πολιτών να κατανοήσουν και να ακολουθήσουν σαφείς κανόνες (όπως π.χ. να επιβραδύνει στο πορτοκαλί του φωτεινού σηματοδότη κάποιος το όχημα του και να σταματήσει στο κόκκινο ή να μην διπλοπαρκάρει γιατί δυσχεραίνει την κυκλοφορία σε όλο το οδικό δίκτυο της πόλης ή να μην παρκάρει το μηχανάκι πάνω στα πεζοδρόμια ή ως πεζός να χρησιμοποιήσει την διάβαση για να διασχίσει τον δρόμο και να  περιμένει την πράσινη ένδειξη για να κατέβει στο οδόστρωμα) και η αδιαφορία των αρχών να διαχειριστούν αυτό το φαινόμενο εξαναγκάζει σε κακή  λειτουργία την  πόλη. Έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ζωή όλων των ατόμων και  επιβάλλει όμως αχρείαστους περιορισμούς στην προσβασιμότητα των αναπήρων. Ένα προσβάσιμο περιβάλλον λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες όλων και διασφαλίζει την κατά το δυνατόν  αυτόνομη διακίνηση και διαβίωση του καθενός, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των ατόμων για να αντισταθμίσει τις όποιες αδυναμίες.

Γι’ αυτό το ασφαλές , λειτουργικό, καλαίσθητο , κατανοητό και με σαφής πληροφορίες προσβάσιμο περιβάλλον επηρεάζει άμεσα και αισθητά το καθημερινό αίσθημα ασφάλειας και άνεσης του συνόλου του πληθυσμού και αποτελεί προστιθέμενη αξία ποιοτικής διαβίωσης σε αυτήν.

 

Τα στοιχεία επικοινωνίας του σωματείου μας είναι

Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ ΗΦΑΙΣΤΟΣ

Χαριλάου Τρικούπη 26 Α Πάτρα, 26222

Email: info@hephaestus-sc.gr

Πρόεδρος: Κανελλόπουλος Δημήτριος – τηλ 6972816883

Scroll to Top